ceturtdiena, 2011. gada 22. septembris

attīstīt.fiksēt.ēnas.

Vēlā vakara stundā ienākot mājās, patīk vērot nianses, pēc kurām var spriest, ko viņi bez manis sadarījuši.. nolauzts zieds iekš krūzītes... tātad bijuši lakstos. 
Bet Vēl pagājušo nedēļ, kad manu prātu aizņēma Čiekuri.., mēs ar dillli cauri vējiem un lietiem braucām uz centru pēc Foto papīra uz LāČplēša ielu 56. Tur man patika tad, kad man bij padsmit.. un patika arī tagad un Patiesi vērtīgi ir ieraudzīt arī to pašu onkuli.. Un izklausīt pāris stāstus, vai zināšanas, kuras man apputējušas prātā.., bet viņš teica, ka to jau nevar aizmirst.. un vispār ne jau mēs bildes tīstīsim.. , ka pieraksti par temperatūrām un minūtēm jāmeklē:) 
brīnumi un maģija. tam Foto papīram..- bet patiesi bērna prātam saprotama..:) viss kur tiek gaisma - būs melns un pelēks.. visur kur netiek.. "balts" , Izmantojām parasto pieres ciklõpu ar sarkano "filtru" (tas gan nav labs variants un viņš laiž cauri gaismu, kas iespaido baltumu) . Bet tā kā man Rīgā nav sarkano lukturu.. un Alfā sarkanu lampiņu.. tad nu..:) lietojam to kas ir.. + secināju, ka ļaut dillei spiest kopētāja slēdzīti ar pildspalvas otru galu.. ar nav prātīgi:) un izgaismošanai ņēmām parasto dilles pandlukturi.. 
Tad nu, lai veidotu "ēnu bildi" vajag : Fotopapīru, fiksāžu, papīra attīstītāju, traukus(vēlams papīra izmērā) kuros mērcēt to papīru.. un lukturus:) un visu ko vien girb "noēnot" + Vajag pilnīgu tumsu..
Tātad pat trauku Rīgā nav:) izmantoju pārtikas kastīti un kaķu kasti(jo kaķi to vairs sen nelieto un nav aizvesta uz laukiem) lūkkkk... cik viss vienkārši + protams cimdus.. un ja bērnam nav cimdu un nav pincetes metāla, tad labāk jau mērcēt pašam pieaugušajam.., jo tas attīstītājs noteikti nekas labs nav:) ķīmija ir un paliek ķīmija.. Bet process Superīgs! Tumsa un gaismas pārslēgšanas.. Dillei patika:) un man patika, ka viņai patika, bet viņai visvairāk patika, ka pēc tam viņa to tak varēšot iemācīt tētim. Tieši Tā!!! 

Tad nu tumsā izņem papīr loksni -> ar vienu izeksperimentē, kura puse ir jūtīgā...-> tad sarkanās gaismas pavadībā liek uz papīra visu ko grib.., tad virs papīra iededz balto gaismu.. attiecīgi var skaitīt ..1/2/3.. vai vairāk.. jo ilgāk gaisma, jo melnāks pleķis un caurspīdīgajiem priekšmetiem mazāks kontrasts..vietās kur spīd cauri.. -> tad liek attīstītājā -> gaida kad pietiekošs vēlamais tonis.. vai arī ļauj līdz galam iztīstīties-> nopilina un liek fiksēties.. tur tur vismaz 10 min:)  un tad nes skalot tekošā ūdenī.. un izkarina..vai izliek uz avīzēm:) 
mēs šādi taisīsim dilles skolas tirdziņam ēnu spēles, ko viņai "tirgot.". attiecīgi ēnu lapa un priekšmeti līdz:), lai var meklēt - kas ir kas:) 
Un protams no datõra visu var izprintēt .. un nav nekādas šmuces mājās.. bet veidošanas process fantastisks..  un brīnumsajūta pie katra darba..:) un maģija sarkanajai gaismai.. 
un protams kartiņa ģeniāla:) 
pirksti smaržo pēc fiksāžas. Un patiesi gribu savu darbnīcu. Ne tikai foto.. bet vietu, kur viss - kas man ir ir uz vietas..:) lai visu vēlamajā vakarā var pielietot.. un bildes nav jātīsta kaķa kastē:) vai arī.. jālūdz mammai, lai meklē kaut ko bēniņos:) un ved uz Rīgu..:)