ceturtdiena, 2012. gada 9. februāris

krāsot mani. sniegpārslas.

prātu pārņēmušas iesnas.. , grūti pieņemt faktu, ka esmu pārvērtusies par pilnīgu pilsētas vārguli. Nu nopietni. Es kādreiz domāju, ka iesnas tas ir tas, kas tek no deguna skrienot rīta dzestrumā.. .. Bet tagad es zinu, kas ir iesnas. Tas ir tad, kad naktī apguļoties horizontāli - caur degunu ieelpot nevari un dienā stāvot vertikāli - arī nevari:)  - bet šādas iesnas man ir pirmo reiz.  Un tas ietekmē ik soli un domu.
 Tulpēm sava dobe. Kēksa formai sava mīkla. Kopā veido veselu dārzu. īsts ainavu dizainers es.
Kāpņutelpā reizēm kaut kas zied. Zied. Un vienu dienu klauvē kāds pie durvīm, kaimiņmeitene atnesa kūku, ko viņas māmiņa izcepa... nu par to, ka kāpņutelpā zied. Dillei jau divreiz nav jāsaka.. un nākamreiz no lakstiem tika atvests tik daudz, ka uz palodzēm vairs nav vietas.. - un tas tāpēc, lai kaimiņi priecātos un kūkas nestu. Un nes arī.  Īstas kūkas. Īsta, garda kūka tieši mums.

 Līmplēvi cirst.
 Siržu lietus - pielīmēts pie parketa...Kā lecamspēle. dille salīmē un lec, kādreiz tā mācijāmies krāsas un līmējām ielas un trases..  Parketā ēnas vēl no citām sirdīm palikušas.
 Viņa rej tik skaļi, ka ausis pilnas. Ir dienas, kad to nedzirdi, ir dienas, kad tas rada līksmību, bet ir dienas, kad līdz izmisumam gribi , lai viņa vienkārši nerej ausī. Bet viens labums gan no tā ir. Dilles draugi skaidri gaiši zin, ka mēs esam mežā. Un kur mēs esam. (Dzīvoklī gan klusums, ja vien nesākas rotaļas un nenāk svešie)
 Bildējām sniegu. Dillei koka "nikons". Aparāts gan pirms mūžības tika dāvināts man, bet dille to ir privatizējusi. Un Lieto. Lieto biežāk par uzvelkamiem zenītiem vai citiem aparātiem..
 Bet Sniegpārslas šodien kā zvaigznes sniegā.  Vēl nesalipušas.neizkusušas.nesalauztas. Apgriezt objektīvu uz otru pusi un nobildēt. Knik. knik.
 Katra savādāka. Pirksti pārsaluši. Pēdas arīdzan.. nav īstā recepte pret iesnām, bet bez iešanas dabā jau nevar dienu nodzīvot, tā vien var palēnām sajukt prātā. Un dille tak nav pelnījusi istabā sēdēt - dēļ manis.
 Un tie mežoņi ko sauc par suņiem.. arī jāpasaldē mazliet, lai mierīgi - pēc tam zvilnētu uz saulainās grīdas.
 Sireāla sniegpārslu pasaule. Sniegpārslas kā migla liek ticēt brīnumiem. Redzamiem.. un reāliem. Nu tiem cilvēkiem, kuri tic, bet reizēm piemirst, ka jātic.
 Grimma krāsas.., pārdevēja saka - dārgi.., nu.. man svarīgi ir, lai labi klājas un mazgājas un krāsa ir.. nevis dārgi vai lēti. Bet par to nezin neviens. Tagad es zinu. Klājas labi. Mazgājas labi. Nesmird. nesāp. Toņi izcili! Pirms tam mūsmājās tika lietoti krītiņi sejai.. ko dille mālēja sev uz sejas. pfff.. .krāsas ir daudz . daudz. daudz. pat vēl vairāk par daudz. labākas.
 Tad nu ūdens.ota.krāsas.  Viņa gribēja sev taureni. Es sev rõzā brilles. .. hmm.. un ūsas?:))
 Un tas tak sagādā ļotu prieku. Ļotu. Krāsot mammu, kā krāsojamo grāmatu. Un man vēl vairāk, jo izrādas dille līniju pa seju var novilkt taisnāk nekā es. trīc. Trīc roka un pirksti. no smiekliem un parastā trīcekļa.

 Aug vēl ar vien. Pavasara terapija.  Uzzīmēsim rīt pavasari uz sejas. izkrāsosim to . Valters vakar teica, kā ir iespējams nemācēt slidot.  Es nemāku. Nemāku slidot. Māku tikai tad, ja man iedod roku. Un tas noteikti nenozīmē - mācēt slidot. Bet es gribu iemācīties. un es Gribu pļavas vidū slidotavu. ar krāsotām sejām rīkot daiļslidošanas turnīru.



17 comments:

  1. Tev ir uzziedējusi tulpe, es ar gribu sev mājās pavasari. Laikam nevajadzēja vēlajā rudenī pirktos tulpju sīpolus stādīt dobē, jo zeme nesasala šoziem ļoti ātri. Nezin vai ir iespējams tagad kur nopirkt tulpju sīpolus.
    Interesanti, ko vēl šādi var audzēt uz palodzes un aicināt ātrāk pavasari mājās....

    AtbildētDzēst
  2. jā līmplēvi cirst... es ar cirtu, cirtu, jeb spiedu, spiedu ar to mazo spiedējiņu un vot saķepa tur tas mehānisms un rīks kaput, pat divi gabali kaput, bet šis izskatās, ka citādāk funkcionē ... Pret iesnām uz Lakstiem pēc eikalipta lapām ;) saberž un ošņā...

    AtbildētDzēst
  3. Ai, man viss patīk :)
    Mums arī mājās zied tulpes! Bet es gribu iestādīt vēl, jo šīs ir jau gatavas no veikala. Kādā zemē tu stādi savus augus? Jo man noteikti vajag dabūt zemi, pirms kaut ko sākt stādīt :D

    AtbildētDzēst
  4. Sparīt - par Sīpoliem nezinu, bet bāzē bij tulpes podiņos ar mazmazītiņiem asniņiem.. tad nu tos arī jaucu laukā un pārstādiju...,bet kaut kur noteikti sīpoli jau ir.. , bet stādīt jau var visu.. pilnīgi.
    Anonīms - hmm.. nu tie mazie spiedēji ir mazliet citādāki, bet arī šis lielais cērt tik tad ja ar joni cērt un no papīr puses..
    Plūmīt- Hmm.. Universālo kūdru/augsni.., ja stāda kaut ko līdzīgu burkāns/biete/sīpols/tulpe/graudi.., tagad nopirku arī augsni dēstiem vai kā tur.. nu tipo.. irdenāka un labāka sēkliņām:) bet tur uz tām pakām viss uzzīmēts un uzrakstīts..

    AtbildētDzēst
  5. Es zinu kā ir, kad nemāk slidot. Mans Kārlis nemāk. un protestē pie jebkuras - pat vismazākās manas ieteikšanās, ka jābeidz nemācēt, jāsāk mācīties. Nē un viss, saka, lai es eju dillēs, bet ziemā jau diļļu nav :D Tev gan ir viena visu cauru gadu :D

    AtbildētDzēst
  6. Un es ne tikai nemāku slidot, bet NEKAD mūžā neesmu slidas kājās uzvilkusi! Un vispār viss, kas saistās ar ziemu man patīk tikai pa logu. Esmu kā pele, kas pārziemo mājā alā un gaida, kad līdz ar pavasari varēs degunu ārā bāzt...
    Ai, nē, melšu. Vienmēr, kad sākas sniegavīru sniegs ( tātad kādi -2 apmēram, ja?) es NOTEIKTI eju laukā un vārtos sniegā un veļu bumbas un pikojos. Nu, jā - tā ir Mana ziema - tie mīnus 2-3 :)
    Krāsas mums tagad vajag pēc šitā... Būtu agrāk zinājusi, būtu vieglāk atbildēt radiem uz : "Ko Emīlijai dāvināt dzimšanas dienā?"
    Un ar Ūsām tu izskaties pēc Valtera, kaut Valteram ūsu nav...
    Bet par to sniega pārslu - atsevišķs paldies - īsta sniega pārsla! Īsta! Ar sešiem ragiem un kā uzzīmēta! Wow...

    AtbildētDzēst
  7. man ļoti ļoti patīk kā cit māk! ne tikai saredzēt bet arī nofotografēt. es dažreiz nemāku ne vienu ne otru... Škiet šogad vēl nevienai sniegpārsliņai acīs neesmu ieskatījusies :(

    AtbildētDzēst
  8. Mīļo Kristīn!

    Es iemīlēju to foto ar to Vienu Sniegpārslu! Kaut kāda burvība, kaut kāds kosmoss, kaut kas sirreāli reāls. Tu Esi Burve :)))

    Zirnīša mamma

    AtbildētDzēst
  9. UN tā kā šis ir mans PIRMAIS interneta komentārs :D tad pie svinīgās reizes teikšu Tev PALDIES par Tavu blogu! Paldies, ka Tu esi! :)

    AtbildētDzēst
  10. Pai - nu ir jau tizla sajūta nemācēt, kad draugi blakus taisa piruetes un jokus pret Tevi:) es Kārli ļoti labi saprotu. Ļoti. Tik man ir vēlme mācēt, kaut uz priekšu tikt bez stīvuma.
    Laine - es ceru, ka man drīz būs Valtera frizējums.. tad jau pavisam līdzīgi.
    Dace - noņem obektīvu,pagriež rinķī.. ar roku tur otrādi pieliktu tam "caurumam" un aparātā iegroza mazu ekspozīcijas laiku(piem 1000) un Iso pa zemāko.. jo viss balts un spīd.. un mēģina bildēt.. ar fizisku tuvāk/tālāk meklējot asumu.. Diafragma man bij atvērta pirms tam.. un tad ilgas sarunas ar sniegpārslām.. meklējot kurai nav nolūzušas kājas.. - Bet reti jau viņas pēc sasnigšanas ir tik skaistas.. nudien.. vai arī reti sanāk ieskatīties tik tieši..
    Zirnim Mām - ar palielināmo stiklu pa sniegu jārāpo..:) bet tas patiesi ir sireāli, cik viņām daudz formu.. + tām bildēm ir skaņefekti "Rega ej prom" "Proooooooom" jo viņa centās apēst visu un uzlekt katrai sniegpārslai:)
    Anonīms - es atceros savu pirmo komentāru blogpasaulē.. nu to, ko es pati ierakstīju kādam:) zinu kuram ierakstam:) PAldies, ka lasi:) ir priecīgi būt lasītai:)

    AtbildētDzēst
  11. es māku slidot. pateicoties bērnībai kur neviena diena praktiski nebija palaista bez slidām kājās. un tagad pēc ļoooti daudziem gadiem slidās - jā māku joprojām :D
    sniegpārslas tik dzīvas, tik īstas, tik skaistas, tik tik ... pat nevaru pateikt kā. bet sajūta skatoties ir kā redzēt ko noslēpumainu, ko mistisku :)

    AtbildētDzēst
  12. Tu tiešām esi Burve, kas piebur kaimiņus kāpņu telpās ar ziediem tā, ka kaimiņi jums cep kūkas?!

    AtbildētDzēst
  13. Uij, man būtu ko teikt uz katru Tavu rindkopu un bildi.:c) Nevaru.
    Prieks par to, ka jūs ar kaimiņiem esiet tādi forši viens otram!
    Ar otrādi apgriezto objektīvu noķertās sniegpārslas redzēju kādā ārzemju blogā. Nenoticēju. Tagad Tu atgādināji. Noticēju un gribas pamēģināt. ;c)
    Parkets mājās ir ūber-forši! :c)
    Un ļauties mazām (drošām) rokām un fantāzijai ir TIK forši! Vakar manu darbā sagurušo galvu ķemmēja mans 2+gadnieks. Lai gan brīžiem plēsa un man sāpēja, tomēr smiekli un sajūsma no viņa puses TĀ veldzēja!...

    AtbildētDzēst
  14. Madara - ooo.. Tu biji daiļslidotāja?:) to patiesi ir viegli iztēloties:) tamborēto puķīšu daiļslidotājas tērpu arī:)
    BieteSarkanā - Pirmā kūka bij negaidīti superīgs pārsteigums.. patiesi, jo man brīžiem šķita, ka kāds nāks klauvēt, lai aizvāc tās Hiacintes prom, jo viņas tak piesmaržina visu telpu:)
    Liki - ar otrādu objektīvu var bildēt visu, ja vēlas iegū Makro efektu un nav bail noskrāpēt, sabojāt, salaist putekļus uz spoguļa/matricas/jebkur.. aparātā.. un tā kā man nav makro.. tad bildēju.. un ļoti patīk. ziedus un pumpurus un visu sīko ir skaisti bildēt.. tā. tik pat maģiski.. kā sniegpārslas..

    AtbildētDzēst
  15. nē daiļslidotāja nebiju, bet sapņoju būt, ļoti, par tādu kļūt. tikai slidinājos un ar puikām hoķi rāvām, un uz gonkām pa ielu raļļojām :D

    AtbildētDzēst
  16. pie jums kā pasakā - krāsaini, jautri, sniegpārslas un tulpes vienuviet :)))

    AtbildētDzēst